Moet je dagelijks zonnebrand gebruiken?

Het is belangrijk om iedere dag zonnebrand te gebruiken zodat de huid ten alle tijden beschermt wordt voor UV stralen. Ook als de zon niet schijnt wordt het aangeraden om een laagje zonnebrand te gebruiken.

Elle Magazine heeft 8 belangrijke weetjes over zonnebrand:

  1. Je draagt te weinig zonnebrand crème

Om het hele lichaam in te smeren moet je ongeveer de inhoud van een shotglas aan zonnebrand crème gebruiken. Op dagen dat je alleen je gezicht insmeert gebruik je ongeveer een theelepel aan crème, maar vergeet vooral je nek niet!

2. Een hogere SPF betekent niet dat de zonnebrand crème veiliger is

Hoe hoger de SPF, hoe beter? Niet helemaal waar. Wanneer je een zonnebrand draagt met SPF 30, betekent dat dat je 30 keer langer in de zon kan blijven dan wanneer je geen bescherming draagt. Maar SPF 50 betekent dan weer niet dat je 50 keer langer kan zonnen. Vaak beschermt die net zo lang als SPF 30, omdat je zonnebrandcrème er na twee uur wel is af gewassen of door je huid is geabsorbeerd.

Ook goed om te weten: SPF 50 houdt 98 procent van de UV-stralen tegen, en SPF 30 97 procent. Geen groot verschil dus. Dokters raden vaak dan ook aan om met SPF30 te smeren, en geregeld te herhalen, zo om de twee uur. Doe het om de 40 minuten als je veel zwemt.

3. Waterproof zonnebrand crème bestaat niet

En zwemmen brengt ons meteen bij het volgende punt: waterproof zonnebrandcrème. Wanneer er op je zonnebrandcrème staat dat-ie ‘waterbestendig’ is, betekent dat dat de SPF in de crème nog 80 minuten nadat je in het water bent geweest werkt. Als er op een zonnebrandcrème staat ‘waterproof’ , ‘sweatproof’ of ‘zorgt de hele dag voor bescherming’ is dat lariekoek. Zelfs ‘waterbestendige’ zonnebrandcrèmes moet je meermaals per dag nog een keer aanbrengen, want zweet, water en jezelf afdrogen met een handdoek zorgen ervoor dat de beschermlaag verdwijnt.

4. Zonnebrand crème houdt veroudering van de huid tegen

Je hebt dit advies vast al talloze keren gehoord, maar het is toch echt wetenschappelijk bewezen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen die dagelijks zonnebrandcrème gebruiken 24 procent minder rimpels of huidveroudering vertonen dan mensen die dat niet doen. Smeren dus!

5. Een goedkope of dure zonnebrand crème aanschaffen?

Staat er SPF 30 op een zonnebrandcrème, dat moét het ook SPF 30 zijn in Nederland. Er zit dan ook niet enorm veel verschil tussen dure of goedkope zonnebrandcrème, alhoewel een dure crème soms beter filters kan bevatten en dus beter beschermt. Daarnaast raden dermatologen aan om voor een crème te gaan waarin ook antioxidanten zitten die vrije radicalen bestrijden.

Het voordeel van goedkopere zonnebrandcrèmes is dat je de neiging hebt om daar meer van op te smeren (met dure crèmes doe je immers vaak zuiniger). En dat is dan weer beter voor je huid.

6. Smeer ruim van tevoren

Smeer jezelf al in met zonnebrandcrème 30 minuten voordat je de zon in gaat. Dan heeft het namelijk goed de tijd om in te trekken. Wanneer je pas smeert als je in de zon zit, zit je een lange tijd toch nog onbeschermd in de zon en kunnen die UVB- en UVA-stralingen toch nog zeer schadelijk zijn.

7. Je vergeet waarschijnlijk wat plekjes

Een melanoom kan op heel wat vreemde plekjes opduiken, en de meest voorkomende plek is tussen de tenen. Dat komt omdat de meeste mensen vergeten om daar met zonnebrandcrème te smeren. Vergeet verder ook niet je lippen – die kun je insmeren met een speciale lippenbalsem met SPF en zorg dat je het meerdere malen aanbrengt, net als je gewone zonnebrandcrème. Bescherm verder je ogen altijd met een zonnebril.

8. Laat je zonnebrand crème niet bakken in je strandtas

Extreme hitte kan ervoor zorgen dat de werking van je zonnebrandcrème extreem vermindert. Zorg dat dat je het op een koele plaats in de schaduw bewaart. Hou bovendien de houdbaarheidsdatum in de gaten, en neem die ruim. Vaak behoudt een zonnebrandcrème tot 3 jaar hun originele sterkte, maar koop op tijd een nieuwe en hou in de gaten of de structuur en kleur van de crème niet verandert.